Историята и произхода на бокса

Спортът бокс, какъвто познаваме и обичаме днес, се следва от милиони по целия свят. Това е един от най-популярните бойни спортове в съвремието. В рамките на четири стълба за пръстени и опънато платно са разказани безброй истории за смелост и смелост.

Известно е като „Сладката наука“, дисциплина на бойните изкуства, която се състои от комбинации от удари, движение на горната част на тялото, защита и плавна работа с крака. Двама мъже се качват на ринга с единствената цел да се нокаутират един друг или да спечелят достатъчно рундове, за да получат решение. Някои казват, че това е най-чистият тест за физическите способности на човека.

През времето на ринга са се раждали герои – зловещи фигури като великия Мохамед Али, легендата в тежка категория Роки Марчиано и могъщия Роберто Дюран. Списъкът продължава и продължава. Тези мъже са търсили слава и слава вътре в кръга, преодолявайки трудни участъци от обучение и състезание, оградени от обещанието за безкрайни възможности.

От древните гръцки цивилизации, които за първи път вдигат юмруци в игра, до лъскавите, бляскави светлини на ивицата в Лас Вегас, боксът е гравиран в страниците на човешката история. Но откъде дойде?

Древна Гърция и Олимпийските игри

Най-ранната поява на бокса в историята идва от шумерски артефакти, открити в Ирак, датиращи от 3-то хилядолетие пр.н.е. Подобни реликви са открити и от месопотамските нации Асирия и Вавилония. Тези гравюри показват двама мъже, които се удрят един друг със свити юмруци за първи път в спорта.

Боксът в крайна сметка е придобит от древна Гърция и се превръща в обичан и развит спорт, който се радва на хората. За първи път е представен като олимпийски спорт на 23-та олимпиада през 688 г. пр.н.е. Тогава боксьорите използваха кожени ремъци, за да увият ръцете си, за да осигурят защита.

Мачовете не се състояха от рундове, както ги познаваме днес. Вместо това бойците се състезаваха, докато един от тях не признае поражението си или не може повече да продължи. Нямаше разделения по тегло, което означава, че мъже от всякакъв размер можеха да се изправят срещу всеки, като естествено по-едрите конкуренти доминираха разбираемо.

Въведена е традиционната боксова стойка, с водещ крак леко напред и водеща ръка, полуизпъната като гард. След това доминиращата ръка ще бъде дръпната назад, готова за удар. Това включва класическата боксова стойка днес.

The Prizefighters of London

По-късно боксът ще се появи отново в началото на 16-ти век в Англия, когато се ражда един от вариантите на спорта, наречен бокс с голи кокалчета. Тук състезателите бяха наричани бойци с награди, защото боксьорите обикновено се състезаваха за дрънкулки или парични награди.

Първият документиран разказ за битка с голи кокалчета в Лондон е през 1681 г., когато Кристофър Монк, 2-ри херцог на Албемарл, организира мач между своя иконом и неговия месар. Години по-късно първият английски шампион по бокс с голи кокалчета е коронован, тъй като Джеймс Фиг печели титлата през 1719 г. По това време започва да се използва и терминът „бокс“.

Джак Броутън, един от по-късните шампиони по бокс с голи кокалчета, въведе първия набор от правила в бокса през 1743 г., за да защити здравето и безопасността на състезателите. Съгласно този набор от правила, ако боксьор е бил повален и не може да се изправи в рамките на 30 секунди, мачът е приключил.

Много от правилата и разпоредбите на правилата на Броутън присъстват днес в съвременния бокс, като например забранената употреба на удряне с глава, избождане на очи, ритане, удряне на опонент, когато е паднал, държане на въжетата и хапане.

Правилата на маркиза от Куинсбъри

В средата на 1800 г. се ражда наборът от правила, който на практика сега управлява съвременния бокс. Разработени от Джон Чембърс, известните правила на Маркиз от Куинсбъри са публикувани под патронажа на Маркиз от Куинсбъри. Това име ще остане в историята като най-често свързваното име със спорта бокс.

Правилата уточняват, че мачовете трябва да бъдат „честни“ и „изправени“ на квадратен ринг, обикновено с диаметър 24 фута. Двубоите се състоеха от триминутни рундове с едноминутна почивка между рундовете. Всеки боксьор получава десет броя в случай на нокдаун. Всяка форма на граплинг или борба беше напълно забранена.

Въвеждането на боксови ръкавици също промени изцяло спорта и направи двубоите по-безопасни. Ръкавиците обикновено се практикуваха за използване при блокиране на удари. Поради въвеждането на боксовите ръкавици, двубоите станаха по-дълги и стратегията влезе в игра. Появиха се защитни техники като подскачане и тъкане и контраудар.

Модерен професионален бокс

Богатата история на бокса води до съвременния ден, до спорта, с който всички сме се запознали невероятно. През 19-ти век популярността на бокса нараства изключително много, раждайки безброй спортни герои и легенди, които пленяват въображението от цял свят.

Съвременният професионален бокс се практикува в стотици нации, където популярността му е нараснала до безпрецедентни нива. Страни като Съединените щати, Мексико и Русия са само някои, които третират бокса като начин на живот.

Боксът се появи и в поп културата с класически филми като поредицата Роки и по-модерни адаптации като Million Dollar Baby и Cinderella Man. Суперзвездите също станаха видни, с имена като Флойд „Мъни“ Мейуедър младши и Мани „Пакман“ Пакиао, вдъхновяващи и забавляващи милиони фенове от цял свят.

Наградите също се увеличиха, като боксьорите вече могат да печелят милиони долари, за да се представят на ринга. Срещата Мейуедър срещу Пакиао през 2015 г. е най-богатият боксов мач в историята, спечелвайки и на двамата бойци рекордни заплати, като според слуховете Мейуедър е прибрал близо 300 милиона щатски долара за една вечер.

Като едно от най-старите съществуващи бойни изкуства, боксът определено е тук, за да остане. Така че следващия път, когато слагате чифт боксови ръкавици, направете крачка назад и оценете историята на спорта и почетете онези, които са дошли преди вас. Излишно е да казвам, че бъдещето на бокса, който се движи напред, е в нашите ръце – феновете, ентусиастите, тези, които обичат спорта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Покажи