Как се е променил футболът (революция или еволюция)

Спортът футбол датира от преди повече от 2000 години. „Историята на футбола“ на ФИФА документира, че ранна форма на играта се е играла в Китай през втория и третия век пр.н.е.

Допълнителни доказателства за подобни игри са открити в историята на света. Въпреки това, едва през 1848 г. са установени официалните „Правила на Кеймбридж“.

Как футболът се промени в съвременната си форма е и продължава да бъде много по-завладяваща история.

Старинни футболни бутове от 1800 г

Как футболът се разви с времето?

Футболът се е променил по безброй начини през годините, от това как се играе на терена и как се борави извън терена до това как феновете са се преплели с техните отбори и техните играчи.

Има няколко ключови фактора, които са в основата на всички основни разработки в играта:

 1. Технология.
 2. Медия
 3. Социална медия
 4. Тактическо развитие
 5. Стил на игра

Някога проста игра, футболът се превърна в глобален феномен, който включва много повече от 11 срещу 11 в събота или неделя следобед.

Защо се е стигнало до това? Как се промени футболът от създаването си преди толкова години? Нека да разгледаме.

Как футболните правила са се променили с времето?

Стара футболна игра в черно и бяло Играч, носещ – „04-08-1956_13893 Coen Moulijn“ от IISG е лицензиран под очила CC BY-SA 2.0

Футболните правила са се променили значително с времето. Ето основните промени, за които може би не сте чували:

 • Вратарските удари са въведени през 1869 г.
 • Напречните греди са добавени към гредите само през 1875 г.!
 • Дузпите са въведени за първи път през 1891 г.
 • Модерното правило за засада е въведено през 1990 г.
 • Правилото за обратен пас, че на вратарите не е позволено да докосват топката с ръцете си след умишлено подаване към тях, беше въведено през 1992 г.
 • Технологията на гол линията беше въведена през 2013 г.
 • VAR дебютира през 2017 г.

Както при всички индустрии, футболът претърпя много промени поради технологиите: както в играта, така и извън нея.

Как телевизията повлия на футбола?

Когато за първи път се играеше футбол, нямаше телевизори. Първият телевизионен футболен мач е излъчен от BBC на 16 септември 1937 г.

Над 80 години по-късно това е най-гледаният спорт на планетата. Над 3,5 милиарда души гледаха Световното първенство по футбол през 2018 г. в Русия.

Това е почти половината от населението на Земята! Спортните оператори сега излъчват повече мачове от всякога.

Структурата на излъчване на Major League Soccer се различава от тази на европейската игра. Фокусът на програмирането е по-локализиран и варира от франчайз до франчайз.

Как социалните медии влияят на футбола?

Икони за социални медии

Социалните медии фундаментално промениха отношенията между фенове и играчи. Той осигурява директна комуникационна връзка, за разлика от никоя друга технология в историята.

Промяната в социалните тенденции към мобилните устройства принуди екипи, телевизионни оператори и играчи да насочат фокуса си към социалните медии и всичко свързано с мобилните устройства.

Социалните медии се превърнаха в първата точка за комуникация и в най-важния и влиятелен маркетингов инструмент, достъпен за футболните франчайзи.

Социалните медии не само позволяват на футболните организации да споделят съдържание със своите последователи, но също така насърчават ангажираността с феновете и помагат за изграждането на ценни взаимоотношения. Всяка платформа служи за различна цел и е променила спорта по различен начин.

Расте ли популярността на футбола?

Търговската стойност на социалните медии е от първостепенно значение в днешната игра. Стратегиите са от съществено значение, за да се гарантира, че играчът или франчайзът получават необходимата експозиция.

Той отваря много възможности, но също така създава уязвимост и осигурява платформа за негативност.

За футболистите днес няма скривалище.

Много от тях са обект на язвителна критика и често злоупотреба в социалните медии. Поради многобройните си положителни ефекти върху спорта, социалните медии имат недостатък.

Въпреки че няма пряко влияние върху случващото се на терена, социалните медии имат стабилна опора върху почти всички неща извън терена. Той контролира как се консумира спортът като цяло.

Той генерира милиони долари, но започва ли да се отразява негативно на чистотата на играта?

V.A.R

Видео-асистираният рефер е външно длъжностно лице, което преглежда решенията, взети от рефера по време на игра чрез използването на видео. V.A.R и реферът по време на игра комуникират на живо чрез слушалки.

Откакто беше представен на световната публика през 2018 г., нямаше как да избягате от V.A.R. Той имаше думата в двата най-големи финала за купата в световния футбол оттогава:финала на Световната купа през 2018 г. и финала на Шампионската лига на УЕФА през 2019 г. V.A.R също допринесе за промяната на правилата за хандбал по-рано тази година.

Въпреки огромното влияние върху спорта, V.A.R не посрещна много топло в играта. Съжденията, направени от V.A.R, все още редовно се оспорват от играчи, треньори, експерти и фенове.

Как VAR технологията промени футбола?

Внимателното разглеждане на събитията в играта увеличава това и поставя обажданията на съдиите под интензивен контрол. За мнозина V.A.R доведе до твърде много негативни промени и не подобри играта.

Забавя играта и влошава атмосферата. Някои също смятат, че това е изложено на проблеми със самите правила.

Контрааргументът признава, че въпреки проблемите с никненето на зъби, V.A.R е стъпка в правилната посока по отношение на използването на технологиите в спорта.

Ще се развие допълнително и ще помогне за елиминирането на човешката грешка (в по-голямата си част), което ще създаде по-равномерни условия на игра. Свикнете хора, V.A.R промени играта и е тук, за да остане!

Спортната наука и напредъкът във футбола

Спортната наука играе важна роля във футбола на 21-ви век. Диетите на играчите, работата във фитнес залата, сесиите за извънредно натоварване и възстановителните дейности се измерват и анализират внимателно. На най-високо ниво голяма част от екипния анализ се ръководи от данни. Технологията за носене се използва за проследяване на скоростта на работа на играча, изминатото разстояние и видовете движения, извършвани в игри и тренировки.

Тези компресионни жилетки за горната част на тялото съдържат най-съвременни атлетически инструменти, използвани за събиране на данни за всяко движение, което играчът прави. След това тези данни могат да се използват за анализ на резултатите и представянето на играчите.

Може да се използва и като ръководство за възстановяване, за да се гарантира, че са взети превантивни мерки срещу наранявания.

Огромен акцент сега се поставя върху възстановяването в съвременната игра.

 

 

История и промени във футболната тактика и стил на игра

През цялата история на футбола сме били свидетели на епохи на доминиране на различни отбори и стилове на игра. Тактики, формации и стилове на игра са може би аспектите на футбола, които са се променили най-много с времето.

1870 – 1930 Футболни тактики

В ранните дни (1870-те), когато правилата на играта се различаваха от днешните, отборите тръгваха в диви атакуващи формации.

Би било обичайно явление отборите да играят във форма 2-2-6 или 1-2-7! Пасовете не бяха основната характеристика на играта.

Отборите щяха да маршируват напред в формация като лебед. Играчите биха дриблирали срещу опозицията със своите съотборници в подкрепа, събирайки загубени топки. Тази тенденция продължи през следващите няколко десетилетия.

Футболен стил от 1950 г

През 50-те години на миналия век унгарският национален отбор направи някои от най-влиятелните тактически разработки в световния футбол по това време.

В исторически мач срещу Англия, Унгария изигра дълбоко разположен полузащитник, който си партнира с централен защитник

След това те избутаха 2 други защитници в атакуващи позиции на краен бек (подобно на това, което виждаме в днешната игра).

Въпреки че все още разполагаха с 4 нападатели, те бяха постоянно в движение в търсене на място за създаване на смислени атаки.

Това доведе до много голове. Унгария победи Англия с 6-3 на Уембли този ден, пред 100 000 фенове.

Англия срещу Унгария, 3-6, 1953 г.

1960-те и четирима в защита

Бразилия, между 1958 и 1970 г., беше първият отбор, който успешно оперира със задна линия от 4 човека. Те играха с 2 централни защитници и 2 атакуващи крайни защитници, тактика, която оттогава остава основна в играта.

Това им даде солидна защитна основа и позволи на хора като Пеле да нанесат хаос на опозицията.

1970-те и тоталния футбол

Противоотровата срещу тази бразилска доминация беше изкована в Холандия. През 70-те години на миналия век се ражда “Тоталният футбол”, воден от холандския талисман Йохан Кройф.

Този стил на игра е най-значимата и влиятелна тактическа еволюция в историята на футбола.

Гениалната система на Ринус Мишел включваше постоянно движение и размяна на позиции от всички полеви играчи. Това беше първият поглед, който светът видя за течен футбол.

За необученото око често изглеждаше, че играчите се лутат по терена, както си искат.

Силната отбранителна тактика от 80-те години

Известният „Catenaccio“ (резето на вратата) е силно отбранителна тактика, приета за първи път в Италия през 60-те години на миналия век. Въпреки това, той е използван най-успешно през 80-те години като контраплот на гореспоменатата холандска философия.

Въпреки че тази формация имаше недостатъци, особено когато отборът владееше топката, стилът на игра постави основите на много велики италиански отбори.

2010-те и Тики Така

Следващият период на доминация на един определен стил настъпи около 2008 г., с Барселона на Пеп Гуардиола.

Този подход естествено проникна в испанския национален отбор, което доведе до победа в Световната купа през 2010 г. и последователни европейски първенства през 2008 г. и 2012 г.

Подобно на подхода „Тотален футбол“, стилът на игра „Тики Така“, възприет от Барселона и испанския национален отбор от тази епоха, включва флуиден футбол.

Промените на Пеп Гуардиола в съвременната игра

Въпреки напускането на Гуардиола от Барса през 2012 г., те продължават да бъдат доминираща сила в световния футбол.

От 2008 г. насам те са почти недосегаеми на вътрешния пазар и се засилват

 • 8 титли от Ла Лига
 • 6 Купа на Краля
 • 6 Суперкупи на Испания за 11 сезона.
 • Те също така вдигнаха трофея от Шампионската лига на УЕФА 3 пъти през този период.

Успехът и на двата отбора повлия на футбола в глобален мащаб. Отбори по целия свят прилагат методи за обучение на Барселона на масово ниво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Покажи