Семена от чиа – ,, храната за бягане”

Семената чиа притежават изключителни хранителни и структурни предимства. Славата на семената като високо енергийна храна, даваща издръжливост се носи още от древността. Древните ацтеки, както и безброй индиански племена са преживявали със запаси от чиа.

Едно от уникалните качества на семената чиа е голямото съдържание на мазнини. Семената чиа са най-богатият растителен източник на мастни киселини омега-3. Ненаситените мастни киселини са незаменими мазнини, които са нужни на тялото да разтваря и усвоява мастно-разтворимите витамини A, D, E и K. Чиа семената са богати на ненаситени мастни киселини – линолеиновата, която тялото не може да синтезиора само.

Чиа семената съдържат повече Омега-3 от всеки друг природен източник, енергизира и намалява апетита. Семената съдържат бор – минерал, който спомага за придвижване на калция към костите. Прибавянето на 2 с. л. на ден в храната, дава приблизително: 7 гр. фибри, 4 гр. протеин, 205 милиграма калций и 5 гр. Омега-3. Може да похапвате семената директно от пликчето или да ги смесвате с любимо безалкохолно питие, да я добавяте към сутрешното мюсли или други храхи по ваш избор.

Едно от много положителни качества на семената е чиа е, че са лесно смилаеми. Чиа не трябва да се смилат преди ядене, за разлики от лененото семе. Човешкото тяло може лесно да ги храносмила. Чиа притежава и гелообразуващи свойства, които спомагат за лесно абсорбиране от организма и поддържа баланса на кръвната захар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *