Българското първенство по волейбол – едно от най-конкурентните в света

На фона на продължаващите проблеми в родния спорт, едно първенство прави изключителен фурор тази година. Безспорно, най-големият победител е фенът на волейбола, който не може да не бъде доволен от това, което се случва в родния efbet Супер Волей.

Дори волейболистите от по-старото поколение се съгласяват, че не помнят подобно първенство, изпълнено с интриги, завързани срещи и огромна конкуренция, като има потенциални 5-6 кандидати за титлата. “Борбата е безмилостно жестока! Както казва Никола Вапцаров, борбата е епична.” Тези думи напълно описват мъжкия национален шампионат.

След неуспешните опити с 16 и 14 отбора в елита, където се играеха безброй безсмислени срещи, форматът с 12 отбора се оказа много успешен. Истината е, че първенството трябваше да стартира с 14 отбора този сезон, а от следващия да бъде намалено до 12. Обаче, заради финансовите затруднения на Дунав (Русе) и Сливнишки герой (Сливница), които в последния момент не успяха да се подготвят финансово за сезона, ръководството на НВЛ реши да не включва други отбори на техно място и да запази броят от 12. Този ход не само наложи промени, но също така се оказа изключително успешен за родния волейбол. В последните 20 години видяхме множество глупави промени в родния волейбол, които не доведоха до нищо полезно, а по-скоро задоволяваха чужди капризи и интереси, като волейболът бе големият губещ.

Такава интрига в родния елит се очакваше най-малко при шампиона Хебър (Пазарджик). Със своите играчи и дългата скамейка, с доказан треньор, финансова мощ и организация, очакваше се първото място да бъде запазено за тях, а останалите отбори да се борят за второ и трето място. През есента, Хебър играеше едновременно в родния шампионат и Шампионска лига, което въздействаше върху играта им в България, но въпреки това завършиха зимния сезон на върха, макар и с минимално преднина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *